czwartek, 12 lipca 2012

2. Deser budyniowo-galaretkowy z bitą śmietaną

Pyszny deser z budyniem, galaretką i puszystą bitą śmietaną posypaną czekoladą.
Deser jest bardzo syty i szybki w wykonaniu.
Jeśli komuś naprawdę zależy na czasie, może kupić gotową galaretkę i pokroić w małe kosteczki.

Przepis: 

- 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2,5 płaskie łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 1 galaretka, smak dowolny
- 500 ml wrzącej wody
- 1 bita śmietana w proszku
- 1 fix do ubijania śmietany
- 200 ml mleka
- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

Budyń, mąkę oraz cukier wsypać do 200 ml zimnego mleka i dokładnie wymieszać. 300 ml mleka zagotować   i wlać mieszankę do gotującego się mleka, stale mieszając.
Gdy budyń zgęstnieje, ściągnąć z ognia i po 1 min. wlać do szklanek.

500 ml wrzącej wody wlać do naczynia i wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Pozostawić do ostygnięcia (najlepiej wstawić naczynie do zimnej wody) następnie poczekać, aż galaretka lekko zastygnie.
Galaretkę wylać na budyń (warto zwrócić uwagę na konsystencję, żeby galaretka nie przeciekła przez budyń).

Wsypać bitą śmietanę, fix do ubijania do mleka 200 ml. Ubijać na najwyższych obrotach przez 5 min.
Nałożyć bitą śmietanę do szklanek.

Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać bitą śmietanę.

Kompozycja deseru dowolna, zamiast czekolady pomiędzy budyniem a galaretką można dodać owoce np. jagody :)

Smacznego :)))))







3 komentarze:

  1. Chyba jutro się skuszę i sama zrobię taki deser
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy z takiej ilości składników jaką podałas zrobię 5 porcji jak na zdjęciu?:)

    OdpowiedzUsuń