Typowo grecki przepis, który dostałam od przyjaciółki już kilka lat temu. Zawsze mówimy na to Pita, ale czy to jest typowa pita to nie mam pojęcia :)
Danie idealne na ciepło i na zimno.
Przepis:
- 2 ciasta francuskie
- Ser sałatkowo-kanapkowy Favita
- 2 twarogi półtłuste lub tłuste
- 2 pora
- 1 jajko
Pora kroimy w małe kawałeczki i podsmażamy. Do miski wrzucamy twaróg i ser (pamiętając, żeby sery odcisnąć z wody) wrzucić żółtko a białko zostawić w osobnej miseczce, żeby posmarować ciasto, dodatkowo wrzucamy podsmażony por i wszystko dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy ciasto francuskie, na ciasto wykładamy farsz i przykrywamy ciastem francuskim, dodatkowo smarując białkiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 30-45 minut.
Ważne:
- Nie solimy farszu (ser jest wystarczająco słony)
- Odcisnąć ser z wody
Smacznego :))))
Wygląda super i pewnie tak smakuje, jeszcze mój ulubiony twarożek Pilos, pyszności:)
OdpowiedzUsuńpodam podobny przepis
OdpowiedzUsuń5-6 duzych porow pokroic w talarki i drobno pokrojona duza cebule i podsmazyc na oliwie(sporo tej oliwy tak z 1/3 szklanki), jak zmieknie por dolac z pol szklanki mleka i na minimalnym ogniu odparowac - por bedzie mieciutki. Na koniec wkroic nac pietruszki i zdjac z ognia. Dodajemy ok 200-250g startego zoltego sera (np gouda), ok pol kilo fety rozdrobnionej, 2 zoltka, sol (jezeli potrzeba), pieprz i dokladnie mieszamy. Duza blaszke smarujemy pedzelkiem oliwa i ukladamy ciasto filo (ja uzywam tego z kauflandu po 5 zl)kazda warstwe smarujemy lekko oliwa, przykrywamy druga paczka filo i sam wierzch smarujemy bialkiem - ok 20-30 min na 200st w piekarniku i "Πίτα με πράσο και τυρί" gotowa .
jest jeszce 2szkola ukladania ciasta - jak mamy tapsi (okragla blaszka) to mozna zawinac farsz w ciasto (3 warstwy filo starczaja) i ukladac taka spirale - duzo lepiej sie potem taka pite odrywa na zimno po kawalku :)
ILI